Bolnatind-søndre (skitur)

Søndre Bolnatind (1320 moh) med sin nydelige utsikt, er en flott topptur som kan by på herlig nedkjøring.

Bolna-S-@Kartverket

For å komme hit kjører man ca 8 mil nordover fra Mo i Rana langs E6. Parkering er enten i Stokkalia (hvis parkering er brøytet opp) eller ved Polarsirkelsenteret. Har tegnet inn 3 alternative ruter til toppen på ca 1320moh, hvor 2 av rutene kan kombineres som opp- og nedturer (blå og rød rute). Hvis man parkerer i Stokkalia så følger man den gule og sorte ruten. Parker på høyre side og deretter krysser man veien og glir på ski ned til elva (denne ruten er kun mulig hvis elva er frossen, så en sen vårtur er denne ofte en uaktuell rute). Her begynner stigningen slakt og man krysser jernbanen og starter den fine turen oppover mot toppen. Denne ruten er med en forholdsvis jevn stigning hele veien til topp partiet, hvor det er et kort parti som er bratt opp til varden på toppen. Denne ruten er også veldig fin å gå med fjellski på grunn av den jevne stigningen hele veien og hvor det er gode muligheter for å krysse nedover mot de store områdene sørover og gir den lengste og roligste nedkjøringen. Denne ruten er også den sikreste med hensyn på at den har minst skredutsatt terreng.

De 2 nordlige rutene er noe kortere og litt mer variert i både stigning og nedkjøring. Det er også de mest brukte rutene , da det er ofte kun brøytet parkering ved Polarsirkelsenteret. Man starter som sagt ved Polarsirkelsenteret og krysser veien og går vestover mot brua som krysser elva og jernbanen like ovenfor brua. Her begynner stigningen oppover lia og det er slak stigning den første lille timen oppover både for den blå og den røde løypen. Hvis man følger den røde løypen må man ikke gå for høyt opp mot den fremre navnløse toppen Den fremre toppen er skredutsatt. For rød løype gå et stykke sørover før man starter stigningen opp et noe brattere parti for så å flate litt ut før man kommer opp til topp partiet. Følger man den blå løypen så gå rett vestover oppover lia for så å gå opp på baksiden av den den fremre toppen. Her runder man man først sørover for så å komme inn på ryggen opp mot topppartiet. Nedover kan man enten følge den blå løypa for en fin kjøring helt ned til brua. For den røde løypa kan man følge samme rute nedover hvor man får en et bratt parti ned i den fremre toppen. Deretter er det en noe flat transportetappe bortover mot brua igjen. Hvis elva er frossen har mat faktisk et alternativ til hvor man bare kjører på rett ned etter det bratte partiet og krysser jernbanen og kjører rett mot veien. Da slipper man det flate transportpartiet tilbake mot brua. Se det ene bildet for illustrasjon.

Turen uansett rute er omlag 10km tur/retur og er en vakker vinter/vår tur. Følg med på facebook «Topptur Helgeland» og på «Varsom.no» for å følge med på skredfaren i området. Ønsker man å gå denne turen på sommeren- som er en nydelig tur, så følg den blå løypa.