Gråfjellhytta

Gråfjellhytta en perle av en tur. Nært Okstindbreen og en fabelaktig utsikt sør og vestover. Turen går i noe av det vakreste terrenget en vandrer kan ønske seg. Solnedgangene her er en opplevelse i seg selv.

Gråfjellhytta-@KARTVERKET

Turen starter øverst i Brygfjeldalen ved Inderdalen gård. Hit kommer du deg ved å ta av i Korgen mot øst, først mot Bleikvasslia og deretter mot Brygfjelldalen, tilsammen ca 1 mil fra E6 ved Korgen.

Turen går gjennom tunet på vakre Inderdalen gård, og er du heldig har de åpent for servering og kjøp av gårdprodukter. Etter tunet går du gjennom en port som du må huske å stenge, her er det både sau og kalver som er på sommerbeite. Husk at båndtvangen er utvidet i Hemnes. Turen går på fin skogsvei vel en halvtimes tid før man går over på sti og det vakre landskapet åpner seg opp ved Sjurfinnheimen.

Følg sti over Bjuråga elv og Hemnes turistforening (HTF) sin merkede sti videre mot Gråfjellhytta. Turen innover Sjurfinnheimen går i veldig lett terreng som er kloppet av HTF på myrområdene. Innerst i dalen er det en liten stigning oppover mot Merraskardet og utmerket utsikt nedover mot Sjurfinnheimen. Nå er man halveis på turen og her er det vakekrt med en liten rastepause.

Når man kommer opp i Merraskardet åpner det seg opp sørover også og man kommer til Jordåga og sin vakre foss. Gå opp bratt li før fossen og følg merking til man kommer til brua som HTF har laget over Jordåga. Følg deretter merket sti langs elva på sørsiden til flatt terreng og man ser Gråfjellhytta 5-600meter østover oppe på en haug. Vel fremme har man en formidabel utsikt sør- og vestover. Solnedgangen her er også legendarisk.

Ta gjerne turen opp til Okstindbreen i godt vær, regn et par kilometer opp. Følg HTF sine anbefalinger på plakat/kart på utsiden av Gråfjellhytta.

Tur/retur til Gråfjellhytta er totalt 16km og er i lettgått terreng med ett par stigninger som krever sitt, men det går fint. Regn 3-4timer en vei, avhengig av opp-pakning og om turen går bare opp til hytta eller om man tar den som en dagstur. Hytta anbefales å overnatte på, se mer på Hemnes turistforening sine sider, https://htf.dnt.no/

Solnedgang på Gråfjellhytta:

Offroad sykling:

Turen passer også godt for offroadsykling inn til Merraskardet. De siste par kilometerne opp til Gråfjellhytta er noe utfordrende og variert, så den siste delen fra Merraskardet og opp til Gråfjellhytta anbefales som gå-tur.

3D visning av tur til Gråfjellhytta: