Hatten

Den majestetiske fjelltoppen Hatten i Hattfjelldal. På samisk er navnet Aarpije som betyr «enken/enkemannen, den som står alene». Et beskrivende og passende navn for en fjelltopp som ruver alene i landskapet. Den røde fargen i fjellet kommer fra bergarten Serpentin.

@Kartverket

Kjør et par kilometer nordover fra Hattfjelldal sentrum. Ta av der det står Elsvatnet og kjør 1 mil langs veien. Parker ved informasjonstavlen om Hatten. Husk båndtvangen for hunder, da dette er beiteområde. Herfra går turen først 100m videre på grusveien før man starter oppover langs en fin traktorvei. Denne går over til en flott sti innover et flott skogsterreng. Etter omlag 2 km kommer man til Hattmyran og Hatttjønne. Her får man nydelig utsikt direkte til Hatten og målet. Stien går videre opp til Israelsteindalen og til den flotte gapahuken, hvor det er naturlig med en pause. Dette kan godt være et turmål i seg selv og bare utnytte utsikten herfra.

 

Videre oppover lia så blir det brattere å gå, vil tro omlag 20-25 grader flere steder oppover, men stien er fortsatt fin med få løse steiner og fast terreng, som etterhvert går over i bergterreng nær toppen. På toppen så møter man tre-trollet som står og møter en. Oppe på toppen er det relativt flatt og man kan gå i de forskjellige himmelretningene for å få best mulig utsikt. For utsikten er formidabel her på toppen.

Turen anses som middels krevende og det er på grunn av stigningen opp selve fjellet som er krevende. Lengden på turen er 10km tur/retur og man kan regne 4timer tur/retur.

Nedlastbart kart:

kart-hatten

Tur i 3D: