Hauknestinden (skitur)

Bynære Hauknestinden i Rana kommune er et flott turmål, og vinteren er ikke noe unntak. Turen kan gås med vanlige fjellski eller topptur utstyr. 

Hauknestinden-vinterrute-@Kartverket

Følg E6 fra Mo i Rana sentrum i 4km og kjør deretter 3km oppover til Andfiskvtnet (ta av fra E6 med det samme man kommer til Åga og kjør 100meter oppover for på nytt og ta til venstre over brua, deretter følg veien oppover). Her parkerer man ved fritidsrenoveringskontaineren  og går 100meter før stien går nedover og over brua som krysser over Andfiskåga, like nedenfor demningen til Andfiskvatnet. Her følger man sommer stien gjennom hytteområdet i ca 500m hvor man da tar av og krysser rett sørover, istedet for å følge sommerruta sørvestover (se: Hauknestinden). Etter ca halvgått oppover lia kommer man til tregrensa. Her er det en fin lun «gryte» som ofte er lun plass å hvile litt før stigningen i det åpne fjellområdet kommer. En litt kraftig stigning på noen få hundre meter før det slaker ut den siste delen oppover mot toppen.

På toppen er helt flatt og man har 360 graders utsikt. Innover til kersvatnet og dens mektige demning og oppover til Hellefjellet. Sørover ser man det mektige og vake Okstindmassivet med nord norges høyeste fjell, Oksskolten. Sørvestover er det Ranfjorden utover mot Hemnes og Bardal. Og går man 100meter vest oppe på platået har man god utsikt over store deler av Ranfjorden og innover mot Mo i Rana og omegn. Man ser også Snøfjellet, Høgtuva og nordover mot Svartisen. Kjøreturen nedover holder man gjerne litt mer øst og kjører nedover den slake lia nedover før man krysser over og tilbake til ruta opp før skoggrensen og kommer ned i «gryta» igjen. Denne ruta gir ofte bedre skiforhold og man får kjørt et langt og rolig parti nedover.

Turen er 8km tur/retur og tar ca 3-4 timer avhengig av form og føre. Hauknestinden er også et Ranatrask mål.

Utskriftsvennlig kart

Hauknestinden-vinterrute-@Kartverket

Virtuell turrute: