Helgåga

En vandring langs elva Helgåga, er en tur inn i et stille og storslagent område.

Helgåga er en elv som renner ut i nord Sjona, Rana. Hit er det en liten times kjøretur vestover fra Mo i Rana. Først langs Fv12 like forbi Utskarpen. Deretter et par mil langs kytsriksveien. Ved slutten av nord Sjona kommer man til bruen som går over Helgåga. Stien for denne turen starter ca 100 meter etter denne bruen. Denne turbeskrivelsen er langs vestsiden av Helgåga, men det går også fin sti og traktorvei på østsiden. Det er samme parkering for begge turer, like før brua på høyre side.

  • NB: noen sier parkeringen er merket med privat nå og ikke kan benyttes. Hvis noen vet om en parkering i nærheten som kan benyttes så send en mail til

kontakt@dagsturhelgeland.no

 

Stien går oppover lia først og vi går noe høyere enn elva, som man hører godt fra mange fosser som den passerer på tur utover mot havet. Vi går i et rolig terreng med innslag av myrer innover. Etter ca halveis kommer man ned til elva Helgåga og stien går parallelt med elva et stykke. Her det vakre stryk og små fosser som man bør gå av stien å nyte.

Etter en liten kilometer til kommer man til Øvertjønna og man ser dagens mål ved starten av Litle vatnet. Her slutter stien og dette er en vakker plass og stoppe ved fossen mellom disse to vannene, med vakker utsikt mot Gråvassfossen og fjellet Raudskreda som er stor og mektige i øst. Turen kan gås stort hele året, her er bilder fra sommer, høst og tidlig vinter.

Video:

Utskriftsvennlig kart fra @Kartverket:

Helgåga-@Kartverket

Turen er bare ca 4km lang tur/retur og går i lettgått terreng, men kan være noe fuktig i enkelte myr-områder.