Hellarhølet (Tonnesgrotta)

Hellarhølet eller Tonnesgrotta som den også kalles er 20.000år antas det. Den er 180meter lang og 60meter høy i åpningen. Kort vei opp til denne flotte plassen som naturen har skapt gjennom mange tusen år.

Hellarhølet-@KARTVERKET

Hvis man tar utgangspunkt fra Tonnes og Oscarbrygga så er det bare en liten km østover fra veis ende. Parker på høyden rett over og på nordsiden av veien ved det store båt- og rorbuområdet. Her starter stien rolig et par hundre meter på kjerrevei før man kommer til et veiskilt hvor kjerreveien fortsetter oppover til Baklia. Turen opp til grotta går opp på en sti til venstre. Her er det omlag 300 meter opp en litt steinete og bratt sti opp til grotta. Vel oppe belønnes man en flott utsikt innover denne flotte grotta som er dannet gjennom mange tusen år.

Innover grotta anbefales det å holde til høyre da det er mer sikkert i forhold til evt steinras, da grotta er ikke sikret og man bør være spesielt forsiktig på vårparten da det kan være isspreng som gjør at stein løsner. Grotta er brukt til flere ting oppover tiden, blant annet til garving av skinn, fletting av tauverk og ofring er det gjetord om at den også er brukt til. Det er vakker akustikk inne i grotta og den er også brukt til forsamlinger og konserter. Innerst er det en stor stein på høykant som er brukt til talerstol.

Turen opp til grotta er 500-600 meter og er lett å gå selv om det er bratt siste stykket. Tar man det med ro, og med godt fottøy, så er dette en tur for de fleste. Totalt blir turen på litt over 1km, og et par kilometer hvis man går helt innerst i grotta og under timen totalt.

3D virtuell tur: