Klubben

Er man ute etter nydelig utsikt på Helgelandskysten, så er Klubben i Aldersundet et veldig godt valg.

Klubben-@Kartverket

For å komme hit så kjører man til Aldersundet som ligger ca 9mil fra Mo i Rana langs. Kjør E12 til Utskarpen, ta av til riksvei 17 (FV17) mot Kilboghavn. Dette er endel av kystriksveien, og kommer man nordfra så er det i underkant av 2 mil fra Kilboghavn. Vel fremme i Aldersundet tar man av ved skilt til skolen. Parker på høyresiden like før skolen og fotballbanen. Her er det port i gjerdet og følg lysløypa ca 600m til man kommer til en grillkøte, her er det skiltet mot Åstuva. Følg skogsveien og deretter stien opp mot Åstuva. Etter 40-50min kommer man opp til første platå ca på tregrensen og man ser over mot Vasstinden i øst. Her tar man av fra stien til Åstuva og går skarpt til høyre (sørover). Da ser man målet høyt oppe. Herfra og opp kommer man til noen luftige partier hvor man bør trå forsiktig. Kantene oppover fjellet består av løse steiner og grus som delvis er skjult av mose og gress. Så oppfordringen er å gå på sikker grunn oppover mot målet.

Hele veien oppover er utsikten fantastisk. Gå likevel helt opp til varden oppe på Klubben for å få den beste utsikten. Her ser man utover i vest mot Lovund og Træna, mot nordvest ser man den nydelige øya Aldra og Hestmannen mellom Hjarttinden og Aldertinden. Helt i nord ser man også Rødøyløva. Mot øst ser man blant annet Liatinden, Vasstinden og Vassvatnet. Dette er noe av det mest alpine og spennende landskapet man har på Helgeland.  Turen kan utvides med å gå innover på det helt flate partiet inn mot Hauglandstinden. Herfra ser man hele rekken med spektakulære tinder i Aldersundet, men disse er det påkrevd med klatreerfaring og sikring for å gå.

Panoramabilde:

Zoombart panorama av Aldersundet

Nedlastbart kart:

Klubben-@Kartverket

3D visning av turen:

Turen er ca 8km tur/retur og man beregner 3-4 timer avhengig av tempo. Men bruk god tid og nyt utsikten som endres etterhvert som man kommer oppover i høyden.