Leirbotn

Leirbotn og området rundt er utrolig vakkert. Dette er et område som ofte folk går gjennom på tur fra Kjennsvatnet til Leirskardalen eller Rabothytta, eller motsatt vei. Men dette er et så flott et område omkranset av nydelige topper med isbreer og vakre elver at det fortjener en egen tur. 

Leirbotn-@Kartverket

Til Leirbotn og området rundt er det 2 normale inngangsveier, enten fra Leirskardalen eller fra Kjennsvatnet. Fra sistnevnte så kjør ca 3,5mil fra Mo i Rana E12 østover. Rett etter du har kjørt gjennom Umskardtunnelen, ta til venstre opp på Umskardet. Der tar du mot Kjennsvasshytta og følg veien nesten 4mil til innerst ved vestre Kjennsvatn, hvor Klemetbekken kommer ned. Her går det en stikkvei opp til høyre opp en bratt bakke. Kjør nesten helt opp og parker før du kommer til pumpehuset til vannkraftselskapet. Her går det delvis en sti rett sørover oppover lia i en svak stigning. Ved Leirbotntjønna følg stien langs vatnet på vestsiden. Her er det spent opp en vaier som du holder i det bratteste området ved tjønna. Fortsett videre inn i dette flate og flotte området. Okstindan troner i front foran deg og man har Okskalvan og Kjennsvass Hammaren i øst. Her bruser elvene med brevatn fra Okstindan.  Turtips rundt her er å gå opp mot Kalvene, man kan gå innover langs Leirbotnelva sin opprinnelse ved navnløs bretjønn under vestre Okstindbre, eller gå videre innover å fortsette på Hemnes turistforening sine fine stier videre oppover mot Tjønna og dens nydelig fosser under utløpet.

Den andre anbefalte veien inn til dette området er å starte ved bensinstasjonen i Korgen og ta av fra E6 og kjører rett øst opp Leirskardalen. Kjør rolig, dette er en flott jordbruksdal hvor veien svinger seg innom mange av husene oppover. Øverst i dalen kommer man til en bru hvor veien går over til grusvei. Her er det 2 porter som må åpnes og lukkes manuelt. Veien svinger seg videre opp mot Leirbotnet. Like etter at man har passert brua innerst i dalen, før man starter oppover lia så parkerer man på høyreside av veien og følger merket sti til Kjennsvatnet. Her kan man følge stien til driftige Hemnes turistforening innover langs Leirbotnelva innover den frodige dalen. Etter noen få kilometer passerer man Leirbotnhytta. Innover hit er det flat og et terreng som er lett å gå. Etter Leirbotnhytta stiger det noe og man kan velge her om man vil følge stien videre helt opp på flata eller om man vil ta av fra stien og klatre litt bratt opp til Lønna og dens vakte utløpselv rett over der den går inn i en vannkrafttunnel.

Dette området er utgangspunkt for mange turer i flere retninger. Det er bare å velge hva man ønsker, men det er også vakkert bare å komme seg inn i dette området som er tille med elvebrus og det er vanskelig og ikke finne en vakker plass å slå seg ned ved en av elvene eller de små tjønnene.

Utskriftsvennlig kart

Leirbotn-@Kartverket

Virtuell tur ned fra Leirbotn til Kjennsvatnet

Leirbotn og Lønna

 

Turen fra Kjennsvatnet er omlag 6km tur/retur i et terreng som er lett å gå og man kan regne 1 times tid innover til Leirbotnelva. Fra Leirskardalen så er det omlag 5-6km en vei opp  til det samme området som nettopp nevnt.