Lihauet

Lihauet (843 moh) med sin spennende og utfordrende natur, er et nydelig turmål med utsikt til store deler av Leirfjord kommune.

Lihauet-@Kartverket

Turen starter ved pumpehuset øverst i Grubvegen. Hit kommer man ved å kjøre omlag 500meter fra Leland senteret i Leirfjord kommune, her tar man til venstre opp grusveien til veis ende. Er det fullt på parkeringen ved pumpehuset, så parkerer man 100 meter lengre ned. Her starter turen rett bak pumpehuset og man går rett på en relativ hard stigning i variert og krevende terreng. Det er ca 300 høydemeter stigning den første kilometeren opp til Simsøvatnet hvor terrenget flater ut. Her fra holder man seg til vestsiden av vatnet. Stien fortsetter så oppover en ny stigning oppover til varden like sør for Tomsenvatnet. Her er det en vakker utsikt og det passer med en god rast her, mens man ser sørover mot Leirfjorden , Leland og nordover mot turmålet Lihauet.

Her fortsetter man på vestsiden av Tomsenvatn og runder rundt det og følger den T-merkede stien oppover i et forholdsvis flatt terreng, men med mange juv og bekkedaler, så følg stien da den har den beste ruten oppover det utfordrende og spennende terrenget. Det er vilt og vakkert terreng oppover til Bålskardlivatnan, som er en nydelig plass og ta en ny rast før man starter på stigningen oppover berget mot toppen. Forholdsvis god stigning og de siste meterne er det noe kltring før man kommer opp på topp platået som er forholdsvis flatt, men et prakfullt terreng. Her oppe kan tåka komme fort så hold deg til den delvis merkede T-stien og ta gjerne ut kompasskursen og ha den i båkhånda hvis tåka kommer. Fra toppen  er det god utsikt alle veier unntatt nordover, hvor man må gå til neste topp noen få hundre meter unna for å se nordover mot blant annet Løkta, Hugla, Tomma og videre nordover. østover er det nydelig utsikt mot fjellheimen innover i Leirfjord kommune. Sørover utsikt mot Leirfjorden og ned mot Leland og de Syv søstre og Vega sørvestover på Helgelandskysten.

Turen er vel 13km tur/retur i et utfordrende og spennende fjellterreng. Man bør regne 5-6timer på turen totalt. Gode fjellsko anbefales. Turen er T-merket.

Virtuell tur: