Litlverivassforsen i Rago Nasjonalpark

Unike Litlverivassforsen (Værivassfossen) i Rago Nasjonalpark er en av Nordlands flotteste områder med sitt 223meter høye fossefall. Området ligger i Sørfold kommune. 

Rago-@Kartverket

For å komme til Litlverivassforsen skal man kjøre til Nordfjorden ca 2mil nord for Fauske langs E6. Når man kjører gjennom Tennflåget tunnel så senk farten før man kjører ut av tunnelen, man skal nemlig krysse veien og ta av til Nordfjorden og merking mot Rago Nasjonalpark og kjøre langs Laksholveien. Denne veien følger man i totalt 4km, forbi campingplassen og frem til skilt og stor parkering på venstre side av veien.

Turen går i første halvdel i bratt terreng, men på fin skogsvei i omlag 2,5km før det flater ut og man går inn i et lett kupert terreng. Veien videre går på fin sti med klopper i de våteste partiene. Det siste partiet kommer man over på mer berg og utsikten åpner seg opp innover mot Storskogdalen. Et par partier er det noe steinterreng med litt klyving mellom steinblokkene og man kommer opp på de luftige partiene med god utsikt inn dalen og tilbake og ned mot Storforsneset og Gråfjellet i nord.

Gradvis åpner utsikten seg mot Litlverivatnet og Litlverivassforsen med sine 223 meter fossefall, som er en av nord norges største fossefall. Stien ned til brua over fossen går på godt berg, men pass opp det er bratt utfor kanten, så gå forsiktig spesielt i våte partier på berget. Brua over fossen er på en spektakulær plass og man oppleve det.

Turen på 12km t/r bruker man omlag 2timer innover og noe mindre tilbake, totalt 4-5timer. Bruk gjerne en god time her inne for å nyte denne unike plassen. Turen går i bratt terreng den første halvdelen og er en tur som klassifiseres som middels til en krevende tur avhengig av form. Dette er en av 2 veier inn hit. Den andre kjører man videre helt til Lakshol, men da er det en lang tur som man gjerne deler opp med overnatting innerst i dalen.

Utskriftsvennlig kart fra @Kartverket:

Rago-@Kartverket

Panorama av Litlverivassforsen, et fantastisk skue (klikk på bilde):

Den unike Litlverivassforsen

Virtuell tur: