Lurøyfjellet

Lurøyfjellet er en av de flotteste toppturene man kan gå på kysten av Helgeland. Lurøyfjellet ligger vakkert til på nord Helgeland med fantastisk 360 graders utsikt. En nydelig fottur i et terreng med bratt og fast terreng på en lett tilgjengelig øy.

Lurøyfjellet-@kartverket

Lurøyfjellet kommer du deg til med ferge fra Stokkvågen i Lurøy kommune. Etter en liten times fergetur kommer man til Onøya. Herfra venter det ca 5km med sykling eller bilkjøring til Solheim på Lurøya (rett etter avkjørsel til fotballbanen). Hvor veien veien vender rett til venstre velger man å kjøre rett frem inn på en grusvei og et par hundre meter. Her er det et infoskilt på en større parkering hvor man stopper.

Gå over sletta på høyreside og følg krøtterveien nordover mot Lurøyfjellet. Etter omlag 800meter begynner en lett stigning. Her krysser man over en liten bekk på venstre side og begynner oppover noen slette berg. Stien kan man falle bort fra oppover bergene, men øverst på bergene finner man igjen stien og følger den bratt oppover skogen. da kommer man opp på et platå hvor man ser rygger oppover Lurøyfjellet som man skal følge videre mot toppen. Etter man har passert platået begynner en bratt stigning oppover fjellet. Det er bratt men fast og fint terreng å gå i. Husk å snu deg ved jevne mellomrom å utnytt utsikten som bare blir bedre og bedre. Vel oppe av den bratte stigningen flater det noe ut og man har et fantastisk utsikt. Man passerer det eneste luftige området på stien, med luftig utsikt mot øye Stigen på østsiden. Gå gjerne litt nedenfor dette luftige partiet på noen få meter.

Endelig oppe møter man en stor flate som utgjør toppen på Lurøfjellet. Her er det 360 graders utsikt. Kanskje den vakreste utsikten til Hestmona/Hestmannen som finnes. Panoramautsikt både vestover ut mot storhavet med Lovund og Træna, og innover mot fastlandet og det alpine landskapet på Aldra og Aldersundet.

Nedlastbart kart fra @Kartverket:

luroyfjellet-@kartverket

Virtuell turbeskrivelse (fra toppen og nedover):

 

Regn minimum 2-3 timer oppover og 1 time ned med god jevn fart. Men er været godt så bruk gjerne god tid på toppen, det er den verd! God tur til en av mine yndlings fjell. Husk båndtvang da man går i et beiteområde for Sau og Storfe.