Marmorslottet

Marmorslottet. Fantastiske jettegryter og nydelige utforminger i marmoren laget av elv av smeltevann med sin flotte turkis farge fra isbreen Svartisen.

Det er stor slitasje i området og det er ønske om å bevare området og begrense trafikken til Marmorslottet. Derfor bør besøk hit vurderes i denne sammenheng. Statsforvalteren har lagt om stien fra parkeringsplassen og satt ut nye informasjonsplakater både på parkeringsplassen og nede ved selve Marmorslottet. Her blir folk blant annet oppfordra til å ta av seg skoene før de trår ut på marmoren.

Råd fra Statsforvalteren i Nordland:

«Skal du besøke Marmorslottet i sommer?

Slik kan du hjelpe til med å ta vare på denne naturperlen i Rana:

Husk at du går i et sårbart område. Hold deg til stien.
Ta av deg skoene før du går ut på marmoren.
Ikke lag bål i området.
Ikke la søppel bli liggende igjen etter deg.»

Marmorslottet-@Kartverket

Obs! I 2021 forsvant trappa og tausikring i nedfarten til selve Marmorslottet. Sannsynligvis er det isgang som har revet med seg trappa og sikringen. Dette gjør at det er svært krevende og tildels farlig, spesielt ved vått underlag, å gå ned til selve Marmorslottet. Dette bør tas med i betraktning hvis man planlegger tur hit.

Turen starter ved Fisktjønna som ligger ca 1 times kjøring fra Mo i Rana, følg skilting fra Røsvoll mot Marmorslottet. Flott skogssti med utsikt mot Svartisen og Glomågå på turen innover til vannet. Flere steder er det bygd klopper og trapp for å gjøre turen mer tilgjengelig for alle. Siste delen av turen går ned i en trapp og noe brat og krevende for å komme ut på selve Marmorslottet. Turen er merket hele veien.

Vel nede på Marmoslottet åpner terrenget seg opp og man går på Marmoren og ser på jettegrytene og formasjonene i bergetr utformet av isbrevann i Glomåga gjennom tusener av år. Noen av formasjonene har fått navn som eksmpel en av utstikkerene ut over elva er kalt Steinhesten. Stedet er et eldorado for de som liker å fotografere, her finner man mange fine motiv.

Utskriftsvennlig kart fra @Kartverket:

Marmorslottet-@Kartverket

Video fra Marmorslottet:

Turen er 3km tur/retur og går i et lett terreng. Denne turen til Marmorslottet kan gjerne kombineres med tur til Glomdalsvatnet eller Pikhågan.