Næpsteinen

Næpsteinen er Helgelands svar på Trolltunga, dog i noe mindre utgave. Men Næpsteinen er spektakulær og gir en utsikt som få. Høydeskrekken får utfordringer.

Tur til Næpsteinen som den er forklart her går fra Bardal i Leirfjord kommune. Selve Næpsteinen ligger ikke i Leirfjord kommune, men mesteparten av turen går i denne kommunen. Det er også fint å gå fra Hestneset i Hemnes kommune, men her er man avhengig av båt, kajakk eller lignende for å komme over fra Hemnesberget. Tur fra Hestneset er ikke beskrevet her.

Ved å ta utgangspunkt sentralt i Bardal så kjører man over brua og opp til Kirken, som er godt synlig på østsiden av bygda. På bilturen kjører man forbi Wangbrygga som er verdt et besøk, enten før eller etter turen. Ved Kirken er det parkeringsplass, evt kjør 500m hvor det er liten parkeringsplass med plass til ett par biler. Fra Kirken går man ca 500m på Innergårdsveien hvor du holder til venstre ved første veikryss etter et par hunder meter. Fremme ved neste veikryss står det merket tursti til Brensle. Følg denne til toppen ca 2km. Etter dette er stien slutt, men man kan se toppen over turmålet, Risfjellet, som er en mindre topp under Hestnesfjellet. Ta også en titt tilbake mot Bardal og nyt utsikten.

Turen går over myr og noe mindre bergpartier. Følg naturlige trasser langs myrene nordover til en bergrygg som går oppover mot Risfjellet. Følg ryggen på Risfjellet og man vil finne et par varder på vestsiden mot havet. Rett nedenfor disse finner du Næpsteinen. På Kartverket sine kart er denne avmerket for langt sør. Kartrute finner du under.

Næpsteinen kart.
@Kartverket

 

På kartet er gps rutene inntegnet for frem og tilbake, hvor jeg testet ut forskjellige ruter. For lettest tur følg myrene stort sett på sørsiden og følg ryggen opp mot Risfjellet.

Her venter en fantastisk utsikt, men hver forsiktig, det er stup og løse steiner. Den flotte utsikten får selv om ikke man er ute på selve Næpsteinen. Utsikten er best ved vardene oppe på Risfjellet hvor man kan se Hemnes halvøya og helt innover til Mo i Rana og over mot Utskarpen, og se ned mot vakre Sandnes under Næpsteinen, som bildene under viser.

Turen er ca 13km tur/retur, hvor mesteparten av turen går uten sti.

Virtuell tur kan sees her:

Last ned kartet i PDF format :

Næpsteinen kart @Kartverket

Alle kart gjengitt med Kartverket’s CC-lisens, © Kartverket

Author: Jan Inge Larsen