Næpsteinen

Næpsteinen er et utrolig vakkert steinutspring i Hemnes kommune og er kanskje Helgelands svar på Trolltunga, dog i noe mindre utgave. Næpsteinen er spektakulær og gir en utsikt som få. Høydeskrekken får også utfordringer.

Nepsteinen, Nebbsteinen, Næpsteinen, Nipa eller Næpa?

Lokale navn på steder er alltid interessant, og som forfatter av mange turbeskrivelser er jeg opptatt at man skal prøve å gjengi både stedsnavn og turbeskrivelser på best mulig måte. Næpsteinen eller Næpa er ofte blitt brukt som navn på et nydelig utsiktspunkt i Hemnes. Mens lokale folk som kommer fra Sandnes (gårdsområdet nord for steinutspringet) har brukt dette som utfartssted i flere generasjoner kaller dette steinutspringet for Nebbsteinen, noe som virker naturlig da steinutspringet kan minne om et nebb. I Bardal er denne vakre plassen blitt kalt Nepsteinen. I kartverket sine kart er Nepsteinen (Næpsteinen) markert på kartet noe lengre sør, mens på stedsnavn Nordland er det et område rett under dette utspringet som heter Nebba som også blir kalt Nebbsteinen, men som er delvis igjenvokst. Dette gir også en god forklaring på utspringet. Men oppsummert så greier jeg ikke å finne et riktig navn som alle er enige om, så det er opp til hver en og bruke sitt lokale navn på denne vakre plassen. Oppfordringen er å nyte denne vakre plassen uansett navn.

Tur til Næpsteinen som den er forklart her går fra Bardal i Leirfjord kommune. Selve Næpsteinen ligger ikke i Leirfjord kommune, men mesteparten av turen går i denne kommunen. Det er også fint å gå fra Hestneset i Hemnes kommune, men her er man avhengig av båt, kajakk eller lignende for å komme over fra Hemnesberget. Tur fra Hestneset er ikke beskrevet her.

Ved å ta utgangspunkt sentralt i Bardal så kjører man over brua og opp til Kirken, som er godt synlig på østsiden av bygda. På bilturen kjører man forbi Wangbrygga som er verdt et besøk, enten før eller etter turen. Ved Kirken er det parkeringsplass, evt kjør 500m hvor det er liten parkeringsplass med plass til ett par biler. Fra Kirken går man ca 500m på Innergårdsveien hvor du holder til venstre ved første veikryss etter et par hunder meter. Fremme ved neste veikryss står det merket tursti til Brensle. Følg denne til toppen ca 2km. Etter dette er stien slutt, men man kan se toppen over turmålet, Risfjellet, som er en mindre topp under Hestnesfjellet. Ta også en titt tilbake mot Bardal og nyt utsikten.

Turen går over myr og noe mindre bergpartier. Følg naturlige trasser langs myrene nordover til en bergrygg som går oppover mot Risfjellet. Følg ryggen på Risfjellet og man vil finne et par varder på vestsiden mot havet. Rett nedenfor disse finner du Næpsteinen. Kartrute finner du under.

Næpsteinen kart.
@Kartverket

 

På kartet er gps rutene inntegnet for frem og tilbake, hvor jeg testet ut forskjellige ruter. For lettest tur følg myrene stort sett på sørsiden og følg ryggen opp mot Risfjellet. Oppdatert 2021: Det er nå såpass oppgått at det er blitt sti innover og noen har merket deler av turen slik at det er lett å finne frem.

Her venter en fantastisk utsikt, men hver forsiktig, det er stup og løse steiner. Den flotte utsikten får selv om ikke man er ute på selve Nebbsteinen. Utsikten er best ved vardene oppe på Risfjellet hvor man kan se Hemnes halvøya og helt innover til Mo i Rana og over mot Utskarpen, og se ned mot vakre Sandnes under Nebbsteinen, som bildene under viser.

Turen er ca 13km tur/retur.

Virtuell tur kan sees her:

Last ned kartet i PDF format :

Næpsteinen kart @Kartverket

Alle kart gjengitt med Kartverket’s CC-lisens, © Kartverket