Østerdalsknabben

Vakre og ville Østerdalsknabben i Grønnfjelldalen. En tur som går i et nydelig fjellandskap. Øverst blir man belønnet med en unik 360 graders utsikt.

Østerdalsknabben-@Kartverket

Kjør omlag 3mil nordover fra Mo i Rana langs E6 til skilt like nord for Storforshei som viser til Nevernes/Grønnfjelldalen. Ta av her og kjør mot Grønnfjelldalen ca litt over 2mil, først på Grønnfjeldalsveien deretter på anleggsvei fra Østerdal og oppover mot Kaldvatnet. Når det flater ut så vil det etterhvert komme opp merket skilt til Østerdalsknabben på venstre side av veien. Parker i nærheten.

Følg fin skogsti oppover lia. Etter et par bratte bakker kommer man over skoggrensen og da har man et noe flatere og flott terreng hele veien til foten av Østerdalsknabben. Nå har man utsikt mot Kaldvatnet i øst, Melkfjellet i sør og man går inn i et vakkert dalføre med Heinberget og Klimptjønna på ene siden. Etterhvert vil Grønnfjelldalen åpne seg opp  i vest og man har Østerdalsknabben rett foran seg etter 2-3 kilometers gange. Den siste kilometeren er opp selve Østerdalsknabben, og her er det kraftig stigning hele veien til toppen. Hvis man vil ha en noe snillere tur opp eller ned så gå noe mer østover for den merkede stien, se kart med en rute som følger merking og en som går noe mer øst i den øverste denne av turen.

I og med at Østerdalsknabben er hele 1116 meter høy og ligger helt alene, har man en unik utsikt i alle himmelretninger. Ved en klar dag ser man man Mo i Rana og videre vestover, Okstindan i sør, Saltfjellet i nord og Kaldvatnet og Sverige i øst. Det er også et flott og informativt kompass/retningskart på toppen som viser fjell og områder med tilhørende avstand.

Turen er ikke så lang, i underkant av totalt 9km og beregn omslag 2 – 2,5timer til toppen i rolig tempo og noe kortere tid ned. Turen betegnes som en middels til krevende pga det siste topp partiet som har en forholdsvis hard stigning. Likevel er dette en tur som passer de aller fleste som liker å gå i fjellet, da turen går i et flott terreng.

En stor takk til lokalfolk i Grønnfjelldalen og Polarsirkelen turlag som har merket opp denne nydelige sommerruten forholdsvis nylig, slik at den er tilgjengelig for oss fjellvandrere.  Vil også nevne at den aktive kulturdalen tilbyr mange aktiviteter og kulturarrangementer gjennom året. Turen er forøvrig også et Ranatrasken mål.

 

webkamera av Østerdalsknabben ->

Virtuell 3D tur: