Rabothytta

Fantastiske Rabothytta ved brekanten av Okstindan. Dette smykkeskrinet av en turisthytte som Hemnes turistforening har bygget, er en av de plassene som er å anse som en de plassene man bør gå en tur til. Her er turbeskrivelsen av sommerruta beskrevet.

rabot-sti-@Kartverket

Ved bensinstasjonen i Korgen tar man av fra E6 og kjører rett øst opp Leirskardalen. Kjør rolig, dette er en flott jordbruksdal hvor veien svinger seg innom mange av husene oppover. Øverst i dalen kommer man til en bru hvor veien går over til grusvei. Her er det 2 porter som må åpnes og lukkes manuelt. Veien svinger seg videre opp mot Leirbotnet og videre opp mot Steintippen hvor det anbefales å parkere. Herfra kan man gå (evt kjøre opp) til hvor stien starter like før Mørkbekken. Husk utvidet båndtvang i Hemnes kommune for de som har hund med seg.

Den heltrukne gule streken på kartet er den vanlige ruta som er godt merket av Hemnes turistforening og som anbefales. Denne ruten går via Steinbua. Det er denne turen som er beskrevet her. Den striplede linjen er fra Steintippen (anbefalt parkering) og opp til hvor den normale stien starter og deretter rett opp lia. Denne stien er bratt og tildels luftig, og man bør vente med å gå den til snøen er godt tina fra lia. Denne ruta er normalt noe raskere, men tyngre.

Den normale stien (gul heltrukket linje) starter rolig og man kommer raskt inn mot vakre og tildels ville Mørkbekken. Etter en liten kilometer kommer man helt inn til Mørkbekken og det blir noe mer steinet å gå. Her bør man ta det rolig da steinene og bergene kan være glatt. Men nyt det ville terrenget gjennom dette partiet. Ovenfor Mørkbekken kommer man til Mørkbekktjønna som er en ung tjønn dannet av brevann fra Okstindan. Man ser såvidt i brekanten ovenfor Mørkbekktjønna. Etter ca 2km kommer man opp til Steinbua som er en naturlig plass å ta seg en god pause. Steinbua er bygd som en turistforeningshytte og står åpen og er verdt å ta seg en tur inn i. På vinteren er inngangen i toppen da hele hytta normalt snør inne og kun inngangen på toppen er synlig.

Turen fra Steinbua går videre slakt et stykke før man starter stigningen oppover lia. Etter totalt ca 5km er man oppe på platået som Rabothytta (hovedhytta), Klemethytta (sikringshytta) og Hugobua (arbeids og energi bu). Hytta har utsikt alle veier og er spesielt imponerende østover mot Okstindbreen og tindan som stikker opp. Brekanten ligger like sør for hytta og er verdt å gå inntil. Vestover kan man se helt ut til fjellene på kysten som Dønnamannen og Tomskjevelen.

Utskriftsvennlig kart:

rabot-sti-@Kartverket

3D rute (bratteste vei opp vises her):

Turen er ca 10km tur/retur. Her skal man opp til 1200 meter over havet og her er det utsatt vær. HA alltid med gode klær og ta med kart og kompass, tåka kommer raskt i dette området. Les mer om Rabothytta og andre tilbud fra Hemnes turistforening.

Utskriftsvennlig turbeskrivelse:

Rabothytta-hefte