Rausandhaugen

Rødlige og delvis måneaktige Rausandhaugen er lett tilgjengelig fra E12 like øst for Mo i Rana. En topp som er mye besøkt sommer som vinter. Her er sommerruta opp til denne flotte og spesielle toppen.

Rausandtinden-@Kartverket

Kjør ca 2mil østover fra Mo i Rana langs E12. Like før badeplassen på Raudvatnet, ved Statskog sin gapahuk parkerer man. Her går det sti opp på venstresiden av veien (nordsiden). Følg denne gjennom skogen oppover lia. De første par hundre meterene er det flatt for så å stige 500-600 hundre meter oppover lia. Etter 15-20 minutt flater det ut og terrenget åpner seg opp og det blir etterhvert en nydelig utsikt fra stien, spesielt sørover mot Raudvatnet og omkringeliggende områder. Når man er kommet opp i tregrensen ser man toppen rett foran seg og landskapet endrer karakter, med rødlig sand med mose og gresskledde lier. Et spesielt og fint landskap, og man skjønner hvorfor fjellet har fått navnet Raudsandhaugen. På toppen er 360 graders utsikt, hvor man ser nordover mot Saltfjellet, vestover mot Umskardet og er det klart og godt vær ser man utover til tindene på kysten og Svartisen.

Turen er i underkant på 6km tur/retur og regn en times tid opp og noe mindre tid ned. Turen er lett å gå bortsett fra en kort litt bratt stigning påbegynnelsen av ruta. Turen er også et Ranatrasken mål.

I Rausandhaugtjønna kan man også fiske, hvor det er fint å tilbringe en ettermiddag.

Kart fra Kartverket:

Rausandtinden-@Kartverket

Virtuell tur: