Gapahuken-Storhaugen-Risfjellet (skitur)

Bynære Selforslia byr på flere fine turmål. Her er skitur til Gapahuken, Storhaugen og Risfjellet beskrevet. Hver av disse turmålene kan gås selvstendig eller at man tar alle 3 på tur opp til Risfjellet. 

Risfjellet-@Kartverket
Risfjellet-@Kartverket

Turen slik den er beskrevet er med start fra Selfors i Rana. Start øverst i Skogveien ved lysløype til Selfors UL. Herfra går turen først på skogsvei i 4km opp til Storhaugen som er delvis bratt det første stykket. Hele skogsveien er godt trafikkert så løyper finner man alltid oppover veien. Rana kommune kjører også tråkkemaskin opp til Storhaugen ved gode snøforhold. Når man passerer stedet hvor veien deler seg med en vei vestover mot Tjuvtrappa og en vei videre oppover bakken, så ta sistnevnte oppover bakken. Denne fører til Gapahuken. På det velkjente stoppested og turmålet Gapahuken i Selforslia er det ca 3km en vei. Ved Gapahuken er det nydelig utsikt over Mo i Rana og en fin og populær rasteplass. Forstesetter man videre så vil man etter ca 1 kilometer være oppe på Storhaugen, som mange bruker som tur/trim mål hele året. Ved Storhaugen er det en større driftshytte og mast til statsnett, hvor man ofte finner le for vær og vind, da her er det mer åpent terreng. Hvis man nå ønsker å gå videre til Risfjellet så er det ca 2km videre innover noe kupert terreng, men i forholdsvis flatt og fint terreng. Fra Storhaugen og videre opp til Risfjellet er det ikke skogsvei, men det er ofte folk som går turen videre, så det finnes ofte skiløyper videre til Risfjellet. Alle målene er oppsatt med god utsikt. Velger man hele turen opp til Risfjellet blir man belønnet med 360 graders utsikt mot alle fjellområdene som omkranser Mo i Rana.

På retur kan man velge samme rute ned via Storhaugen og Gapahuken, hvor man får en flott nedkjøring, spesielt nedover skogsveien med noen utfordrende svinger i nederste delen av løypa. Turen kan også legges om på returen (eller oppover) rundt Naustflågsdalslia og krysse over Snaufjellmyran på oversiden av Kvitbergan til Overgangen, hvor man krysser over dalen like vest for Storflogsdalsvatnet. Denne skiløypen er det ikke alltid at det er oppgått løype, men vi er noen som prøver å holde den aktivt åpen hele vinteren.

Utskriftsvennlig kart fra @Kartverket:

Risfjellet-@Kartverket

Virtuell 3D tur:

Turen til Risfjellet er totalt rundt 13km slik den er beskrevet her med en ekstra sving rundt Naustflågsdalen. For tur/retur Gapahuken er den ca 6km. Ture/retur Storhaugen ca 8km. Turen opp til Gapahuken og Storhaugen er også veldig fin på kveldstid med hodelykt, noe som anbefales.