Ryten

Ryten på Moskenesøya har en av de vakreste utsiktene i Lofoten. Her er det panoramautsikt ned mot spektakulære Kvalvika (se egen turbeskrivelse) og området rundt. Ryten og Kvalvika ligger i vakre Lofotodden Nasjonalpark.

Ryten@Kartverket

For å komme hit så kjør til Fredvang som ligger på Moskenesøya. Fra Ramberg, som er kommunesenteret, er det kun 6km å kjøre sørover langs E10 og så FV808 over de vakre bruene som fører deg til Fredvang. Parkering er det flere muligheter for; ved Fredvang skole, ved Innersanden gård og Landdalen.

Turen starter rolig i ca 1km før en jevn stigning på oppgått stein-blandet sti innerst i dalen opp mot Einangen, hvor den første utsikten tilbake nordover mot vakre Sandbotnen. Her er det en liten hvile før det blir en litt lett klyving mellom noen bergnabber. Her er det montert kjetting som er grei å holde tak i. Når man er oppe så flater det ut litt før det går slakt oppover rundt den lokale hytta, som man kan ta en kort avstikker til.

Vi fortsetter ferden i et flatt og rolig terreng delvis på klopper frem til Forsvatnet, hvor stien deler seg ned til venstre mot Kvalvika og til høyre opp langs lia til Ryten. Den siste delen av turen opp lia er utrolig vakker, hvor utsikten ned mot Kvalvika er magisk. Det er jevn stigning oppover lia med en litt brattere del øverst rett før målet. Selve toppvarden ligger et par hundre meter lengre nord.

Se også zoombart panoramabilde fra Ryten mot Ramberg og Flaktstad:

Klikk på bilde for zoombart panorama

 

 

 

 

 

Turen er totalt i underkant av 8km tur/retur og passer for de fleste. Turen er en middels krevende tur. Det er 543 høydemeter man skal oppover, så det krever sitt. Gode sko er å anbefale. Regn omlag 4 timer medregnet tid for å utnytte utsikten langs turen.

Virtuell tur: