Saratua (skitur)

Magiske Saratua (1189 moh) på Saltfjellet, er en av de vakre vår-skiturene man kan ta i Rana. Slak og rolig stigning fordelt over nesten hele turen, men med en bratt oppstigning til selve toppen av Saratua hvor man belønnes med en storslått utsikt. 

Saratura-@Kartverket

Fra Mo i Rana sentrum kjør 7 mil nordover langs E6 til man kommer til Bolna stasjon skiltet, parker ved veien. Gå opp til jernbanestasjonen og kryss jernbanesporet (husk å se etter tog før du krysser sporet). Ta på deg skiene og kryss oppover lia. Følg gjerne Polarsirkelen turlag sin merking opp lia. Noe stigning den første halvtimen, deretter flater terrenget ut og man får en fin og rolig stigning innover i Bolnadalen opp til Raudfjellet i ca 2timer. Ta sikte mot skaret mellom Raudfjellet og Saratua, sistnevnte som man ser såvidt toppen av. Gå inn i skaret mellom Raudfjellet og Saratua på 1000 høydemeter, hvor det flater ut. Nå først kommer hele Saratua til syne, denne vakre halvsirkelen av et fjell. Her er det en liten nedkjøring før man får ca 200 høydemetere med bratt stigning. Oppe på toppen belønnes man med en vakker 360 graders utsikt. På toppen går grensen til Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark.

Oppstigningen på sørøst siden av selve Saratua bør man kun gå på når det ikke er skredfarlig, da brattheten kan gjøre området skredfarlig i enkelte områder. Sjekk Varsom sitt snødskredvarsel i tillegg til egen vurdering av snøkvaliteten og terrenget

Ved snøskredfare anbefaler jeg at man heller tar turen gjennom skaret på 1000 meters platået og gå opp på Raudfjellet fra nordsiden istedenfor å gå på Saratua. Dette området ikke er skredutsatt når man har krysset gjennom hele skaret og går opp (og ned) fra nordsiden av Raudfjellet. Raudfjellet er en vakker topp med god utsikt og er en flott erstatning hvis skredfaren tilsier det.

Turen er ca 18km tur/retur og er å anse som krevende på grunn av lengden. Turen innover til 1000 meters platået er lett gått, ellers er det bare den bratte stigningen opp selve Saratua som er middels krevende. Turen anbefales gått med fjellski. Regn ca 5 timer totalt ved godt skiføre. Ruta kan også gås som sommer rute, men da øker antall timer totalt med 2-3 timer.

Utskriftsvennlig kart fra Kartverket:

Saratua-@Kartverket

Virtuell tur: