Sauvasshytta

Turen til Sauvasshytta går i et nydelig og er et lett terreng å gå i. Her er det flotte dalfører som følger deg med moderat stigning og på fine turstier.

Sauvasshytta-@Kartverket

Kjør fra Mo i Rana nordover langs E6 til Røsvoll. Her skal vi ta av til Plurdalen og følge Plurdalsveien til nesten veis ende, hvor man etter totalt ca 4 mil er fremme ved der man skal parkere. Se etter skilt på høyresiden merket med Sauvasshytta. Parker på venstre siden av veien. Her starter turen med rolig stigning oppover lia. Etter bare et kvarters tid åpner terrenget seg opp med Tinden på venstre siden (øst) og Klimpen til høyre (vest). Terrenget åpner seg mer og mer opp og stigningen avtar i perioder med lange strekk med flate partier.

Etter omlag halvgått tur kommer man opp på høyden over vestre Sauvatn, og Sauaksla troner rett i mot. Nå følger man ruta nordøst for vestre Sauvatnet innover dalen under Saufjellet og Sauaksla på motsatt side. Er været flott vil du se hytta øverst i Sauvassskardet i silhuett. Terrenget innover varierer litt mellom gress og steinbunn, men er svært lett å gå i. Når det er 1,5km igjen krysses stien fra Umbukta, og de går felles opp Sauvassksardet. Her er det noen små elvekrysninger (ved mye snesmelting, så gå litt høyere enn stien for å finne steder hvor det er enklere å krysse) og turen oppover går i steinterreng til Polarsirkelen turlag sin flotte hytte.

Hytta ligger ved østre Sauvatnert. Her er det et prakfullt skue vestover med østre Sauvatn, hytta og ryggen opp Sauksla, samt Sauvassskardet ned mot vestre Sauvatn. Ta gjerne turen opp på høyden bak hytta og se østover mot Ivakskardet og Melkfjellet.

Turen er oppgitt som 8km en vei, men jeg målte den til rett i underkant av 9km en vei, nærmere 18km totalt. Regn 2 1/2 til 3 timer innover og 2 1/2 time i retur, totalt 5-6 timer avhengig av tempo. Turen går i fint terreng som er lett å gå i. Men man skal opp i høyfjellet og været kan være helt annet oppe ved hytta enn nede ved startpunktet, så ha med klær og utstyr etter det. Turen følger en godt merket T-løype fra Polarsirkelen turlag. Turen er også et Ranatrasken mål. Turen er merket som krevende, men det er ikke terrenget som er utfordrende, men lengden.

Offroad sykling:

Store deler av turen egner seg svært godt til offroad sykling / sti-sykling. Helt opp til vestre Sauvatn er det en utmerket sti å sykle på. Videre innover langs vatnet er det også ok å sykle, men man kan kanskje slippe seg ned noen høydemeter ned mot vatnet for å få det mindre kupert. Siste del  (siste 1,5km) opp Sauvasskardet er ikke anbefalt terreng å sykle med sine bekker og mange steiner.

Utskriftsvennlig kart fra @Kartverket:

Sauvasshytta-@Kartverket

Virtuell tur: