Svartisen- Austerdalsisen

Ved Polarsirkelen finner man Svartisen, norges nest største isbree. En av de letteste inngangsportene for å se isbreen, er Austerdalsisen i Rana. Etter en lett til middels tur via en fin båttur, kommer man opp og får god utsikt mot Austerdalsisen som er en av brearmene på Svartisen. (OBS!: sommeren 2021 er det usikkert om skyssbåten går over Svartisvsatnet, sjekk med turistkontoret i Mo i Rana).

Svartisen-Austerdalsisen-@Kartverket
Svartisen-Austerdalsisen-@Kartverket

Ca 4 mil nord for Mo i Rana (først langs E6 til Røsvoll, deretter skilt mot Røvassdalen og Svartisen). Her er det oppsatt skyssbåt som går over Svartisvatnet. billetter kjøpes i kiosken ved parkering. Båtturen tar en liten halvtime (blå stiplet strek på kartet), deretter går man på sti som går på berg og over stein oppover lia langs elva fra Austerdalsvatnet (rød stiplet strek på kartet). Stigningen oppover til Asuterdalsvatnet tar en liten time å gå. Nesten øverst går elva et stykke i tunnel som er laget av mennesker for å hindre flom nedover dalen. Vel oppå platået ved Austerdalsvatnet, som er ungt vann bestående av smeltevann fra isbreen, er det forholdsvis flatt fremover til utsiktspunktet , hvor man får god utsikt til bretunga fra Svartisen. Her er det en gapahuk som man kan hvile seg og ha god utsikt.

Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Ismassene viser et spekter av blåtoner, fra transparent is, til turkis og mørkt blått (Wikipediea).

Det er fullt mulig å gå nærmere isen langs vannet. Men her er det viktig at man ikke går for nærme selve breen av sikkerhetshensyn. Isbreen er hele tiden i bevegelse og kan kalve (store isblokker kan løsne) og rase nedover fjellsiden og sprute isblokker langt av gårde. Opp på selve breen må man aldri gå uten brefører.

Utskriftsvennlig kart fra @Kartverket:

Svartisen-Austerdalsisen-@Kartverket

Timelapse video av tur til Austerdalsisen:

Turen er 6km tur-retur i en lett til middels vanskelighetsgrad. Turen oppover går på sti i berg og over stein. Godt fottøy er å anbefale.