Tjønnfjellet (skitur)

Tjønnfjellet er en skiturene som anbefales sent på våren, når veien over Melfjellet i Rana- og Rødøy kommune er åpnet (kan selvfølgelig gås fra brøytestasjonen hvis veien ikke er åpnet, blir bare litt lengre). Målet for turen er navnløs topp som under folkemunne kalles Vakkertoppen. Den ligger rett over den spektakulære Gjervalhatten.

Tjønnfjellet

Turen starter ca 5mil fra Mo i Rana, hvor man følger skilting fra Røsvoll mot Melfjorden. Start like før toppen av veien på Melfjellet. Herfra går turen vestover mot Tindvatnet, kryss over og følg naturlig kryssing over til Tjønnfjellet. Ved vårløsning og overvann på tjønnene, anbefales turen å starte nærmere Melfjorden (rett før man bikker nedover bratt mot Melfjorden på veien), slik at man slipper å krysse vann før selve Tjønnfjellet.

@Kartverket

Herfra går turen i jevn stigning oppover, hvor man etterhvert kommer inn på Høgtuvabreen. Turen som beskrevet her går til navnløs topp på 1224 meter høyt, noe som gir rundt 900 høydemeter i stigning men som er fodelt på mange kilometer, slik at det blir en ikke for tung tur. Herfra har man flott utsikt mot Kjerkstein tinden, Gjervalhatten og hvis været er godt så ser man langt utover kysten og øyene i vest. Flott utsikt sørover mot Høgtuva har man hele veien på turen.

3D visning av ruten (vises fra toppen ned mot start):

Utskriftsvennlig kart:

tjonnfjellet-kart

Turen er ca 17km tur/retur, men dette er bare nedoverbakke tilbake, så det er bare å stå å gli tilbake helt ned i Leirdalen. Løypen lager man selv. Husk kart og kompass på turen da tåka kan komme raskt og det er få holdepunkter oppe på Høgruvabreen.