Torghatten

Å gå gjennom dette fantastiske fjellet med hull gjennom seg er en vakker opplevelse. Torghatten med sin karakteristiske form som en hatt med hull gjennom seg er verdt en tur.

Torghatten kart fra @Kartverket Torghatten kart fra @Kartverket

Fjellets form er som en hatt og sannsynligvis derav navnet sitt som er satt sammen av stedsnavnet (Torget) og formen (Hatt), Torghatten. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt, og 20 meter bredt, ble skapt i istiden. Is og vann gravde møysommelig i de løse bergartene, mens de hardere bergartene i fjellets topp stod imot (Wikipedia). Men en artigere variant om hvordan hullet oppstod er sagnet om de Syv Søstre «…hvor Hestmannen tar etter buen sin kaster han hatten i veien akkurat idet pilen er på vei mot Lekamøya. Pilen traff hatten og den falt ned på Torget rett sør for Brønnøysund med et stort hull igjennom…». Les om sagnet på Wikipedia.

For å komme til Torghatten kjør sørover fra Brønnøysund sentrum i ca 2 mil langs fylkesveg 54 over brua til Torget og følg skilting mot Indre Torget/Torghatten. Parker på den store parkeringsplassen. Her kan man velge om man vil ta korteste rute opp til hullet ved parkeringsplassen som er en liten halvtimes tur opp lia. Eller som beskrevet her, en rundtur rundt halve fjellet og gjennom hullet og ned mot parkeringsplassen. Denne rundturen er omlag 3km og starter i rolig og flatt terreng sørover langs havet før man runder nordover igjen. Her får man første glimt av hullet gjennom fjellet. Følg sti på østsiden av åker langs fjellet og begynn stigning oppover lia mot hullet. Når man kommer opp og snur seg får man en vakker utsikt sørover mot alle små øyene og den vakre gården Ytre Hatten nedenfor seg. Begynn vandringen inn i dette svære hullet fra istiden. Man får fort en følelse av å gå inn i en katedral med sin bredde og høyde. Turen gjennom det 160 meter lange hullet er en vakker opplevelse. Når man går inn fra sør får man stort sett stigning hele veien gjennom hullet og et par steder er det bygd trapper for å komme seg gjennom. Vel gjennom hullet er det noen hundre meters nedstigning på sti ned til parkeringen.

 

Utskriftsvennlig kart fra Kartverket:

Torghatten-@Kartverket

Timelapse video:

Turen er omlag 3km lang. Hvilken retning man vil gå hvis man vil ta hele rundturen bestemmer man selv. Gode sko er å anbefale da man går i et par bratte lier og det er selvfølgelig endel stein inne i Torghatten hullet. Turen anbefales for alle, med unntak av de som er svært dårlig til beins på grunn av noe stigning i litt ulendt terreng. Les mer om denne turen og andre turer i nærheten hos DNT Sør Helgeland.